Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Nolibre

lauantai 16. huhtikuuta 2016

Solidaarisuus


Solidaarisuus. Asia jota arvostan. Asia jonka haluan kuuluvan mun arvoihin.

Wikipedia: "Solidaarisuus tarkoittaa yhteisvastuullisuutta, yhteenkuuluvuuden tunnetta ja myötämielisyyttä kanssaihmisiä kohtaan. Käsite ei rajoitu ainoastaan toistensa lähellä oleviin ihmisiin, vaan sillä voidaan tarkoittaa jopa maailmanlaajuista kunnioitusta toisia ihmisiä kohtaan."


Meidän hyvinvointivaltio perustuu solidaarisuudelle. Maksamme veroja jotta hyvinvointivaltion etuudet ja palvelut säilyisivät. Tosin jo 1990-luvun laman jälkeen hyvinvointivaltiota on alettu purkamaan uusliberalististen tuulien teiltä, osin pakon edessä. Mites nykyään? Olen seurannut sosiaalipolitiikkaa ja huomannut hallituksen ja opposition vastakkainasettelun. Seuraan facebookissa vasemmistoliiton Paavo Arhinmäkeä ja Vihreiden Ville Niinistöä, jotka ovat oppositiossa. Siinä on kaksi kansanedustajaa joita arvostan, ovat kyllä viimeiseen asti kansalaisten puolella. Heidän kritiikkinsä on ollut todella voimakasta hallitusta kohtaan, mutta niin näyttäisi olevan suuren osan suomen kansankin. 

Mielestäni näihin vastakkainasetteluihin liittyy voimakkaasti solidaarisuus. Opposition ja suuren osan kansan mielestä, sekä minun mielestäni hallitus kärsii solidaarisuuden puutteesta. Mä en osaa sanoa, onko hallitus EU:n pelinappula ja liikuteltavissa. Kuinka korruptoitunut se on, hyötyvätkö hallituksessa siitä että toimivat kuten talutushihnan vetopäästä käsketään? Mä en itseasiassa oo tutkinu tätä asiaa juurikaan mutta tää vois olla yks selitys hallituksen kylmäkiskoisuudelle. Tai sitten yksinkertaisesti hallituksessa istuu harvinaisen solidaarittomia tyyppejä. Joo joo, Suomi on talousvaikeuksissa ja jotain on tehtävä lainan vähentämiseksi, mutta kuten nähtyä, hallitus toimii todella kurjasti, leikkaa niiltä kaikilta haavoittuvaisimmilta kansalaisilta - opiskelijoilta, lapsiperheiltä, eläkeläisiltä... Moni opposition jäsen on esittänyt, ettei nämä leikkaukset auta Suomea jamasta, pikemminkin päinvastoin. Epäarvoisuus kasvaa entisestään. Mites ne puheet siitä, että kaikki osallistuvat taloustalkoisiin? Kansanedustajien palkat sen kuin kasvavat. Tosin onneksi meillä on fiksu presidentti. Muistan lukeneeni, että Sauli Niinistö olisi valmis laskemaan palkkaansa.

Tästä aiheesta voisin kirjoittaa vaikka kirjan mutta se siitä sosiaalipolitiikasta. Mä en oikein voi vaikuttaa näihin asioihin. Mutta mihin voin? Voinko mä ruohonjuuritasolla, tällä yksilötasollani vaikuttaa?


Tässä tulee asioita mitä mulla tulee mieleen näin nopeasti solidaarisuudesta...

Yhteisvastuu
Myötämielisyys
Avoimuus
Erilaisuuden hyväksyntä
Tukeminen
Kannustaminen
Luottamus


Parisuhde.

Meillä solidaarisuus tarkoittaa
- toisen kunnioittamista
- toisen tukemista
- toisen hyväksymistä juuri sellaisena kuin toinen on
- yhteistä omaisuutta

 Ei ole mitään väliä paljon toinen omistaa, paljon toinen tienaa. Kun toinen tienaa enemmän niin se on toisenkin voitto.


Mua ahdistaa nyky-yhteiskunnassa äärimmäinen yksilökeskeisyys. Ei tehdä mitään, jollei itse siitä jotenkin hyödytä. Mitään ei tehdä pyyteettömästi. Kaikki pelataan omaan pussiin. Aijai, okei, melko rankkaa yleistystä... Ei tosiaan sais näin yleistää, on valtavasti ihmisiä jotka toimivat toisin. Mutta tällainen ikävä yleiskuva mulla on vain piirtynyt tämän hetkisestä yhteiskunnasta...


Ei sillä, en pidä itseäni minään laupias samarilaisena.

Mietin vain usein mikä oikeasti elämässä on tärkeää ja millaisia arvoja haluan kantaa. Empatia on tunne joka myös laittaa miettimään (ja toimimaan?).


Jos solidaarisuutta ja pyyteetöntä huolenpitoa ei olisi, me ei välitettäisi auttaa kavereitamme pulassa, auttaa vanhempiamme/isovanhempiamme heidän vanhentuessaan, kasvattaa ja rakastaa lapsiamme, hyväksyä ja ymmärtää erilaisia ihmisiä, kuten eri kulttuurista tulevia tai seksuaalivähemmistöjä.

Mun ymmärrys ei kuitenkaan riitä ihmisille, jotka tekevät pahaa. Vaikka toisaalta joskus pohdin pahuudenkin takana olevia  syitä ja seurauksia.

Lopuksi vielä; itseään ei pidä unohtaa. Olen huomannut että mitä enemmän ymmärrän itseäni, sen enemmän pystyn välittämään myös muista. Pitää olla kiltti itselle, silloin pystyy oleen kiltti myös toisille.

Tunnisteet:

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu